Information från SJV till veterinärer om djur från Ukraina - uppdaterad

Sverige återgår till ordinarie regler för att ta in djur från Ukraina den 1 september 2023

Länderna i EU har fått i uppdrag att återgå till de ordinarie reglerna för att ta in hundar, katter och illrar från Ukraina. 

Från och med den 1 september gäller därför inte längre undantagsregler för hundar, katter och illrar som kommer till Sverige med sina ägare som flytt från Ukraina. Det innebär att djur som inte uppfyller kraven för att få komma in avvisas vid den svenska gränsen eller i värsta fall kan avlivas.

För dig som veterinär innebär det här att du till och med den 31 augusti 2023 kan fakturera Jordbruksverket för besökskostnader, det vill säga grundavgift, eventuell id‑märkning, blodprov med antikroppsanalys, och andra åtgärder som vi beslutar om. Därefter står djurägaren själv för samtliga avgifter hos veterinär.

Via länken nedan kan du som är veterinär läsa om vad som gäller för djur från Ukraina och hur du ska hantera dem som kommer till din mottagning. Det finns blanketter på flera språk som du kan använda för att samla information om djuren från djurägaren. Det finns också informationsmaterial på flera språk att lämna till djurägaren. Sidan uppdateras löpande.

https://jordbruksverket.se/4.5c57992417f67825b5349bc.html

Nytt!
Ladda ner Jordbruksverkets informationsblad (är på flera språk) som kan skrivas ut och läggas/sättas upp t.ex. i väntrummet där sällskapsdjur tas emot. Klicka här.

Uppdaterades senast 17 augusti 2023