FAQ för företagare

Här samlar vi frågor som inkommit till Företagarrådet och som kan vara av värde för våra medlemmar att ta del av.

Vad krävs för att starta eget veterinärföretag?
Grundförutsättningar för att starta egen veterinärverksamhet i Sverige är att du innehar en svensk veterinärlegitimation, en F-skattsedel samt program för korrekt journalföring och bokföring. Länsveterinären i aktuellt län ska informeras om verksamheten. Tänk på att det krävs särskilda tillstånd för till exempel röntgen och gasnarkos och annat som hör till en större djurklinik.
Länktips:
Strålskyddsmyndighetens information om veterinära verksamheter.
Verksamt.se skriver om veterinär verksamhet och länkar till relevanta myndigheter.
Starta eget som veterinär, artikel på Startaeget.se.

Hur gör jag om djurägaren inte betalar sina fakturor?
Börja med att skicka en eller två påminnelser som brev, mail, sms eller telefonsamtal. Därefter anlitas antingen ett inkassobolag eller kronofogden direkt. Mer information om detta finner du på dessa aktörers hemsidor.

Vilken typ av företag ska jag ha, Enskild firma eller Aktiebolag?
Det beror mycket på till exempel omsättning, vad man har i övrigt så som andra näringsverksamheter. Den största skillnaden är att i enskild firma är du och företaget samma juridiska person. Företagets vinst räknas som din inkomst av näringsverksamhet. Om företaget i form av enskild firma går i konkurs kan det dra med din privata ekonomi. I ett aktiebolag är företaget en juridisk person och du är anställd i företaget, oavsett om det bara är du som arbetar i företaget eller om du även har anställda. Lönen får man varje månad och man vet vilken inkomst man har.

Jag är även arbetsgivare och har frågor kring mina anställda.
Då SVF hanterar företagarfrågor och inte arbetsgivarfrågor hänvisas dessa, beroende på anledning, till antingen Gröna arbetsgivarna eller Företagarna.

Jag behöver hjälp av en jurist.
Via oss kan ditt företag blir medlem i Företagarna och då har du tillgång till kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon under kontorstid, från Företagarnas jurister som är specialiserade på företagarfrågor. 

Vilka försäkringar bör jag ha?
En ansvarsförsäkring är ett måste och en sådan kan tecknas genom bland annat Sveriges Veterinärförbund, läs mer här.
En sjuk- och/eller avbrottsförsäkring är att rekommendera - om en nyckelperson i företaget (till exempel du) skadas ersätter försäkringen med en fast summa varje månad för att täcka fasta kostnader mm. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör dig för vilka lösningar de har att erbjuda dig som företagare och jämför gärna med andra försäkringsbolag vilka lösningar som finns.

A-kassa
Även företagare har rätt till a-kassa, läs mer här.

Sidan är under bearbetning - mer material läggs in fortlöpande.

Uppdaterades senast 28 februari 2024