Replik på Svensk djursjukvårds larm om veterinärbrist
Lönenivåerna är generellt låga trots att veterinärutbildningen är lång och krävande och yrkesverksamma veterinärer ständigt måste fortbilda sig. En rimlig arbetssituation är dock allra viktigast; arbetstider, förväntningar och bemötande från arbetsgivare och djurägare spelar stor roll. Samma behov finns hos veterinärer som är egenföretagare, de måste också ha en rimlig arbetssituation och en inkomst att leva på.
Att bara kräva fler utbildningsplatser är meningslöst om inte de som utbildas erbjuds en arbetssituation som gör att de stannar på sin arbetsplats. Många av dagens studenter tvekar inför en karriär inom djursjukvården, på grund av dåliga erfarenheter under sommarpraktiken det sista utbildningsåret.
Frågan om framtida tillgång på veterinärer är komplex och handlar om arbetsmiljö, löneutveckling, brist på verksamhetsansvar i lagstiftningen, reglering av jourverksamhet på nationell nivå mm. Sveriges Veterinärförbund vill att arbetsgivare och myndigheter på allvar för en dialog om detta istället för enstaka utspel som inte leder till konstruktiva lösningar. Ökade resurser till veterinärutbildningen behövs, men är inte lösningen på problemet.