Om förbundet

Sveriges Veterinärförbund (SVF) är ett fackförbund och en intresseorganisation för veterinärer och veterinärstudenter som bildades år 1860. SVF är därmed ett av de äldsta fackförbunden i Sverige.

SVF:s syfte är att tillvarata förbundsmedlemmarnas samhälleliga, ekonomiska, yrkesmässiga och veterinärmedicinska intressen, samt att värna om veterinäryrket och dess framtid i samhället.

Inom förbundet finns Veterinärmedicinska rådet, Fackliga rådet och Företagarrådet som arbetar med specifika frågor inom sina vardera områden. Förbundets fullmäktigemöte hålls vartannat år och är under mötet det högst beslutande organet.  Mellan fullmäktiges möten har förbundsstyrelsen det övergripande ansvaret för förbundets löpande verksamhet. Förbundets kansli utför det praktiska arbetet inom förbundet. Det leds av vår förbundsdirektör som ser till att styrelsens beslut verkställs.

Ett medlemskap i ett fackförbund är en försäkring i arbetslivet. Ett fackligt medlemskap är också ett sätt att bidra till att förmånliga kollektivavtal kan förhandlas fram och att anställnings- och löneprocesser utvecklas. Solidaritet är viktigt inom fackförbundsrörelsen där vi tillsammans bidrar till bättre villkor för vår yrkeskår.

SVF är ofta inbjudna till möten, sammankomster och arbetsgrupper kopplade till det veterinära området och är en viktig röst i dessa frågor.

Sveriges Veterinärförbund är remissinstans för Regeringskansliet och olika myndigheter i frågor som rör bland annat djurhälsovård, djursjukvård, djurskydd och livsmedelshygien.

Förbundet arbetar kontinuerligt med att erbjuda bästa möjliga medlemsrådgivning och fackliga stöd till våra medlemmar. Utbildning erbjuds till förtroendevalda medlemmar och egna företagare. I medlemsavgiften ingår en inkomstförsäkring som ger extra ersättning vid ofrivillig arbetslöshet.

För att ge våra företagande medlemmar tillgång till professionell juridisk rådgivning i företagarfrågor har förbundet ett samarbete med organisationen Företagarna.

Svensk Veterinärtidning är landets största utgivna tidskrift för veterinärer och skickas ut tio gånger per år till alla medlemmar. Svensk Veterinärtidning har en egen hemsida där du som medlem får tillgång till publicerade artiklar, vetenskapliga arbeten, aktuella utbildningar med mera.

I förbundets Veterinärmedicinska råd (VMR) och dess sektioner arbetar våra förtroendevalda kollegor kontinuerligt med bland annat att svara på remisser som inkommer till SVF och ta fram riktlinjer för veterinärmedicinskt arbete.

SVF arrangerar årligen det nationella Veterinärmötet vars program utformas av förbundets fem sektioner (Smådjurssektionen, Hästsektionen, Husdjurssektionen, Sektionen för djur i forskning och Sektionen för veterinär folkhälsa). Sektionerna ligger under det Veterinärmedicinska Rådet.

Sveriges enda specialistutbildningar inom veterinärmedicin administreras och handläggs av förbundet på uppdrag av Jordbruksverket. Förbundet organiserar examinationerna av djurslagsspecialister inom hund/katt, nöt, häst och veterinär folkhälsa samt ämnesspecialister inom bilddiagnostik, dermatologi, internmedicin, kardiologi, kirurgi, odontologi, oftalmologi och reproduktion.

Sveriges Veterinärförbund är medlemmar i Saco (Sveriges Akademikers Centralorganisation) tillsammans med 20 övriga förbund. Saco har totalt drygt 700 000 medlemmar. Vi deltar i Saco-federationens arbete inom olika övergripande frågor, bland annat om klimatförändringarna och hållbarhet.

SVF är medlemmar i Federation of Veterinarians of Europe (FVE) där vi även samarbetar tillsammans med övriga nordiska-baltiska länder (Norge, Island, Danmark, Finland, Lettland, Estland och Litauen). FVE driver veterinärmedicinska frågor och arbetslivsfrågor för Europas veterinärer på EU-nivå.

 

Uppdaterades senast 11 november 2024