Pågående utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) i Europa

På grund av flera utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) bland hästar under februari och mars 2021 i Sverige och utlandet, bedömer SVA att det nu är ökad risk för spridning av viruset. Den högsta risken för smittspridning har de hästar som reser mellan evenemang. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.

Ett större utbrott med EHV-1 med feber och/eller nervsjukdom har konstaterats på en stor hopptävling som pågått under februari månad 2021 i Valencia, Spanien. Några hundra hästar som varit på denna tävling och som kan ha exponerats för virus har redan lämnat området till olika platser i Europa. Smitta med koppling till utbrottet har sedan konstaterats i ett flertal länder inklusive Sverige. Ett hundratal hästar från flera nationer hålls för närvarande i karantän på det spanska tävlingsområdet. Även en annan stor ryttartävling i Spanien (Sunshine Tour i Vejer de la Frontera med ett tusental deltagande hästar) har isolerat hästar på tävlingsplatsen samt på andra ställen på grund av sjukdom med feber och/eller nervsjukdom.

I Sverige har vi samtidigt flera konstaterade fall av virusabort med feber, nervsymtom eller kastning som inte har koppling till utlandsresor, så det är ett generellt råd att vara noggrann med smittskyddet.

Läs mer och följ utvecklingen i Sverige på SVAs hemsida

Svenska Ridsportförbundets hemsida finns uppdaterad information avseende tävlingsverksamhet samt råd till hästägare.

FEI, det internationella ridsportförbundet, har samlat information om läget i Europa och de drabbade tävlingsplatserna här. Denna sida uppdateras kontinuerligt.

Uppdaterades senast 06 mars 2021