Förvaltningsdomstolen upphäver Datainspektionens reprimand tilldelad Sveriges Veterinärförbund gällande för sen anmälan om Dataskyddsombud

Skärmklipp
Reprimanden kändes ”orättvis” från början och hängdes ut i olika medier till skada för veterinärförbundet, varför kanslichef Ann-Louise Fredriksson efter diskussion med Sacos dataskyddsombud och SVFs egen datakonsult tog beslut om att överklaga den till förvaltningsrätten. "Den 17/10-19 kom domen och vi är nu mycket glada att reprimanden upphävs" säger Sveriges Veterinärförbunds kanslichef.

I det aktuella fallet fanns namn och kontaktuppgifter till Veterinärförbundets dataskyddsombud på förbundets hemsida den 25 maj 2018. De registrerade som så önskade hade således tillgång till dessa uppgifter från och med den dag dataskyddsförordningen började tillämpas. Vidare hade Veterinärförbundet meddelat dataskyddsombudets kontaktuppgifter till Datainspektionen innan Datainspektionen efterfrågade dessa uppgifter av Veterinärförbundet. Med beaktande av att det således får anses vara fråga om en ringa överträdelse av artikel 37, som dessutom hade upphört innan Veterinärförbundet med anledning därav kontaktades av Datainspektionen, anser förvaltningsrätten att det inte är nödvändigt att meddela Veterinärförbundet en reprimand för att säkerställa efterlevnaden av dataskyddsförordningen. Förvaltningsrätten finner därför att omständigheterna i målet är sådana att Datainspektionen inte borde ha utfärdat en reprimand till Veterinärförbundet. Veterinärförbundets överklagande ska således bifallas och det överklagade beslutet ska därmed upphävas.

Ärendet gäller målnummer: 24924-18 Dokument: DOM, 2019-10-17.

Uppdaterades senast 25 oktober 2019