Nyheter

Brev till TV4 Nyheter med anledning av debatten kring djursjukvårdskostnader

Med anledning av det inslag där man påtalade stora kostnadsskillnader inom djursjukvården och som sändes på TV4 under lördagen den 13:e mars önskar Sveriges Veterinärförbund kommentera och förtydliga enligt följande. Att jämföra kostnader för djursjukvård rakt av mellan olika vårdgivare utan att ta hänsyn till vilken typ av verksamhet man vänder sig till, vilka resurser som finns att tillgå, hur avancerad vård som erbjuds och därmed vilka omkostnader som verksamheten har, ger en missvisande och orättvis bild.
Läs vidare

Angående TV4s inslag om kostnader för djursjukvård

Angående det inslag som sändes i TV4 idag 13:e mars där kostnader för djursjukvård togs upp önskar Sveriges Veterinärförbund påtala följande:
Läs vidare

Förtydligande om SVF:s arbetsrättsliga/fackliga medlemsrådgivning

Sveriges Veterinärförbund är ett förbund inom Saco (Sverige Akademikers Centralorganisation) som består av 21 fack- och yrkesförbund för akademiker med totalt drygt 700 000 medlemmar. Som medlem har du rätt till arbetsrättslig/facklig rådgivning och stöd i frågor som rör din anställning och förhållandet mellan dig och din arbetsgivare.
Läs vidare

Pågående utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) i Europa

På grund av flera utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) bland hästar under februari och mars 2021 i Sverige och utlandet, bedömer SVA att det nu är ökad risk för spridning av viruset. Den högsta risken för smittspridning har de hästar som reser mellan evenemang. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Läs vidare

Examinationer steg 2

Information om planerade examinationer för specialist steg 2 (hund och katt).
Läs vidare

Information - Examination 2021 specialist steg 1 hund och katt

Vi avser att hålla en examination den 27 och 28 maj på Haga Slott, Enköping.
Läs vidare

Förtroendekris för svensk kött- & mjölkproduktion och rapporteringsskyldighet

Sveriges Veterinärförbund har uppmärksammat den i media pågående granskningen av svensk livsmedelsproduktion. Allvarliga brister avseende kontrollfunktioner och kvalitetssystem har uppdagats vilka riskerar att ge upphov till en skenande förtroendekris hos såväl konsumenter som producenter samt övriga involverade i produktionen så som veterinärer och andra sakkunniga inom rådgivning och tillsyn.
Läs vidare

Uttalande från Sveriges Veterinärförbund med anledning av den film från ett slakteri som visas i TV4

Den 12 januari 2021 publicerade TV4 filmmaterial från ett svenskt slakteri. Materialet visar uppenbara överträdelser av ett flertal djurskyddsbestämmelser och SVF har valt att kommentera detta enligt nedan.
Läs vidare

Sammanfattning centrala kollektivavtal

Nu är det centrala kollektivavtalet med Gröna arbetsgivare klart. Det innebär att de lokala förhandlingarna kan starta ute på arbetsplatserna.
Läs vidare

Positiva besked från EU-domstolen - beslutar om bedövning i samband med slakt

Igår, den 17:e december, offentliggjorde EU-domstolen sin dom i målet om bedövning av djur i samband med slakt. Domstolen beslutade att alla EU-länder utan undantag får kräva bedövning vid slakt - ett glädjande besked och en viktig markering för djurskyddet inom EU!
Läs vidare