Nyheter

Krisen i Ukraina - vad kan vi göra?

Krisen i Ukraina slår just nu hårt mot befolkningen. Här samlar vi information och länkar till organisationer som arbetar för att hjälpa och stötta.
Läs vidare

Införsel av djur från Ukraina / Movement of pets from Ukraine

Med anledning av den kritiska situationen i Ukraina inkommer allt fler frågor om vad som gäller vid införsel av sällskapsdjur. Vi hänvisar till ansvarig myndighet - Jordbruksverket - för dessa frågor men vill starkt rekommendera även SVAs information och råd i sammanhanget. Läs mer nedan.
Läs vidare

Nya bestämmelser för läkemedel för djur

Den 28 januari 2022 började EU‍-‍förordningen om veterinärmedicinska läkemedel att gälla. Bland annat gäller nya regler för receptförskrivning till djur.
Läs vidare

Information om SVFs Fackliga service 2022

Från och med 1 januari 2022 finns den fackliga servicen åter inom SVFs kansli.
Läs vidare

Sveriges Veterinärförbund tar över administration av specialistutbildningar

Från och med 1 januari gäller en ny föreskrift för specialistutbildningarna (SJV 2021:25). I korthet innebär den att SVF tar över de delar av administrationen som tidigare utfördes av Jordbruksverket. Det innebär att ansökning till specialistutbildning skickas till SVF. Jordbruksverket kommer fortsättningsvis att utfärda intyg efter fullgjord utbildning.
Läs vidare

Fler utbildningsplatser löser inte veterinärbristen

Regeringen har beslutat att utöka antal utbildningsplatser för veterinärer. Men kommer ett ökat antal utbildningsplatser på veterinärutbildningen att lösa veterinärbristen? Vi anser att svaret på frågan är nej, då frågan är mycket mer komplex än så. Detta lyfter vi på Altingets debattsida idag.
Läs vidare

Workshop för arbetsmiljöarbete med fokus på kränkande särbehandling och trakasserier

Paketet innehåller en introduktion inklusive syfte, beskrivning av relevanta lagar och förordningar, beskrivning av härskartekniker och hur de kan motverkas samt tre diskussionsövningar.
Läs vidare

En uppmaning till regeringen att ändra lagstiftningen för att skydda kvinnor och djur som drabbas av våld

Sveriges Veterinärförbund och fem djur- och kvinnoorganisationer uppmanar idag på DN debatt 16/10 regeringen till att ändra lagstiftningen för att skydda kvinnor och djur som drabbas av våld.
Läs vidare

SVF uppmanar än en gång till svenskt agerande i frågan om reservation av antimikrobiella substanser för behandling av människor

SVF upprepar och förtydligar vädjan, nu till samtliga svenska EU-parlamentariker, att agera i frågan om reservation av antimikrobiella substanser för behandling av människor.
Läs vidare

Kommentar angående förslag på medel för ökat antal utbildningsplatser för veterinärer i regeringens budgetproposition

Djursjukvården befinner sig i en mycket allvarlig kris och är i behov av akuta åtgärder. Sveriges veterinärförbund vill här påpeka behovet av omedelbara, faktabaserade åtgärder som kan ge betydligt snabbare resultat än de långsiktiga åtgärder som näringsministern lägger fram idag.
Läs vidare