Krisen i Ukraina - vad kan vi göra?

Krisen i Ukraina slår just nu hårt mot befolkningen. Här samlar vi information och länkar till organisationer som arbetar för att hjälpa och stötta.

SVF är en del av Saco - läs mer om hur Saco stöttar Ukraina.

FVE (Federations of Veterinarians of Europe) har tillsammans med flera andra veterinärorganistaioner, bland annat WVA och Fecava, skapat en gemensam webbplats - Vets For Ukraine - här finns information om hur man som veterinär kan hjälpa kollegor, deras familjer och husdjur. 

Om du har möjlighet att upplåta ditt hem för en ukrainsk kollega med familj kan du anmäla dig här. Den svenska initiativet inom Vets For Ukraine har tagits av veterinärkollegorna Andrea Holmström, Helena Kättström, Jenny Lundström, My Sahlman, Paulina Lingers och Ulrika Rockström. 

Veterinärer utan gränser (VSF-Sverige)
Svenska VSF har tagit initiativ och kontaktat VSF international samt VSF i olika europeiska länder för att diskutera för hur vi gemensamt kan bidra med medel och veterinär kapacitet.

Hjälporganisationer på plats i Ukraina:

Läkarförbundets hemsida finns information om en en grupp läkare i Stockholm som anordnar en insamling av förnödenheter och förbrukningsmateriel till den drabbade civilbefolkningen i Ukraina. Nätverket har ett kontaktnät från Lviv till Luhansk och får dagliga uppdateringar om växande behov och resursbrist. Läs mer om detta här.

 

Djurskyddsorganisationer

Hos Euro Group for Animals finns samlad information om och länkar till djurskyddsorganisationer som verkar i eller är kopplade till Ukraina.

Den europeiska djurparksorganisationen, European Association och Zoos and Aquaria (EAZA), har upprättat en fond som stöttar djurparker och akvarier i Ukraina. Med pengar, matleveranser och andra varor eller stöd till djurparkernas personal, allt beroende på vad som behövs och går att leverera. Läs mer på EAZA:s webbplats. 

Införsel av djur från Ukraina

Läs mer hos Jordbruksverket och SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).
Information på engelska på Jordbruksverkets hemsida: 
Movement of dogs, cats and ferrets to Sweden - pets from Ukraine

Mediabevakning

Tidningen Arbetet storsatsar på att bevaka krisen i Ukraina, följ deras arbete här.

Sidan är under uppbyggnad - mer information kommer efterhand.

Uppdaterades senast 27 april 2022