2017-09-05

Viktigt att förbättra vår arbetsmiljö

Sommaren börjar närma sig sitt slut och den så kallade vardagen är på god väg att ta vid. Jag hoppas att alla läsare har haft en uppfriskande och givande sommar.

Tyvärr verkar det återigen som att det har varit svårt att upprätthålla bemanningen på klinikveterinärsidan över sommaren. Det leder till problem i flera led. Självklart blir patienter och djurägare lidande på grund av längre väntetider och längre färdvägar. Men, det påverkar även semestrar som behöver avbrytas, förkortas eller hackas upp, vilket i det långa loppet inte är hållbart för en sund arbetsmiljö. Arbetsmiljö är något som ligger mig personligen varmt om hjärtat och vi har både som förbund och yrkeskår lång väg att gå för att förbättra vår arbetsmiljö. Vi kan lösa många problem för stunden men vi måste samtidigt hitta långsiktiga, hållbara lösningar. Många känner ett behov av att gå ned i arbetstid för att hinna med privatlivet, andra känner stor press på att bli specialister. Är det inte längre tillräckligt att vara "bara" veterinär? Känner sig nyutexaminerade veterinärer inte säkra i arbetslivet trots att de har mer kunskap i bagaget än någonsin? Samtidigt har vi ansvar för levande varelser och det är inte alltid möjligt att stänga dörren på ett visst klockslag när det handlar om liv och död.

Frågan är komplex och definitivt inte löst i en handvändning, men jag har stort förtroende för veterinärer och deras förmåga att tillsammans hugga i för att nå ett bättre gemensamt mål.

På förbundet pågår omorganisationsarbetet för fullt. Även det är komplext och kräver mycket jobb, men syftar till att nå ett bättre resultat i slutändan.

I framtidens SVF ser jag många möjligheter. Framför allt ska vi vara ett starkt förbund som ska erbjuda facklig service för att kunna stötta våra medlemmar. Samtidigt ska vi kunna fortsätta bedriva utbildning och bidra med hjälp till företagare som vi gör idag. Utöver detta finns det många önskemål om hur vi ska kunna ge det extra mervärdet till våra medlemmar. Jag vill att vi ska kunna vara starka i många olika media, gärna vara med och bilda opinion. Det uppkommer ofta frågor, både stora och små, som påverkar och engagerar veterinärer och vi ska vara med och dela dessa frågeställningar och, om möjligt, även hjälpa till med lösningen.

Jag tror också att vi som förbund behöver hjälpa till att stärka veterinärens roll i samhället. Tidigare nämnda arbetsmiljöproblem och den ofta diskuterade lönefrågan skulle troligen tjäna på att veterinärens roll blev mer erkänd. Att vi vårdar djur på kliniker känner de flesta till. Men det bidrag vi gör till arbetet på statliga myndigheter, läkemedelsbolag, i försvaret och på många andra arbetsplatser går allt för ofta omvärlden förbi. Jag, som så många andra, får ofta höra: "veterinär, det ville jag också bli när jag var liten". Nu vill jag istället höra: "veterinär, det borde jag ha blivit".

John-Filip Lundin
ledamot i förbundsstyrelsen