2017-07-04

Gemensam kamp mot nättroll

Än en gång har veterinärkåren imponerat stort på mig.

För er som inte nyttjar sociala medier kan ärendet sammanfattas med att en av våra kolleger blev utkallad av polisen för att hjälpa till med omhändertagandet av ett stort antal djur där djurägaren sedan många år hade fått anmärkningar av länsstyrelsen för sin djurhållning. Veterinären hade uppdrag att vara med vid verkställandet av myndighetsbeslutet och var inte inblandad i beslutsfattandet. Djurägaren och en ung person som befann sig på gården vid omhändertagandet startade sedan en intensiv kampanj via sociala medier som bloggar och Facebook där de försökte smutskasta veterinären. Återgivandet av händelsen var mycket subjektivt och veterinären anklagades för djurplågeri och att ha velat sko sig finansiellt på djurägarens olycka, utan att bry sig om djurens välbefinnande. Många av de "fakta" som florerade var direkt felaktiga. Veterinären blev uthängd med namn och bild, assistenter namngivna och telefonsamtal bandade och publicerade på nätet utan veterinärens vetskap eller medgivande. Smutskastningen gick så långt att man hotade att skada både veterinären, hennes djur och hennes familj.

Veterinären var på grund av sekretess försvarslös och kunde inte bemöta lögner och påhopp. Som egenföretagare stod hon ensam, utan en arbetsgivare att hålla henne om ryggen. Veterinärens kamp skakade inte bara henne själv i grunden utan fick hela kåren att rygga för hur maktlös man är mot sociala medier och hur utsatt vi är som yrkesgrupp.

Extra allvarlig blev situationen när den etablerade tidningen Land Lantbruk, som har tiotusentals prenumeranter, i en ledarartikel satte rubriken: "Övergrepp och djurplågeri – i djurskyddets namn". I den återgav ledarskribenten, utan att granska fakta, detaljer hon fått via rykten och avslutade med meningen "Så sker även djurplågeri i djurskyddets namn". När en anrik tidning publicerar dylikt förstärks trovärdigheten för ryktena. När ledarskribenten kritiserades vägrade hon publicera en rättelse eller be om ursäkt. Hur hanterar man situationer som denna?

Veterinärförbundets chefjurist valde att anmäla tidningen Land Lantbruk till Pressombudsmannen. Vi ser att det finns ett behov av en beredskap för att hjälpa och stödja medlemmar som råkar ut för denna typ av obehagliga förföljelser. Traditionellt (om man kan tala om tradition under de sociala mediernas korta livstid) har den rätta vägen varit att låta påhoppen passera. Att inte elda på diskussionen eller mata trollen. Men som ensam veterinär känner man sig då ganska liten på jorden.

Denna gång gjorde kåren något fantastiskt. Veterinärer från hela landet engagerade sig i hat-trådarna, gav svar på tal och uttalade sig även i TV-nyheter om den orättvisa hanteringen. Några tog initiativ till en ny hashtag, #jagärveterinhär, i likhet med #jagärhär som kollektivt används för att uppmärksamma, kraftsamla och motverka hatkommentarer från nättrollen. Som flera kloka personer i kampen konstaterade: Ingen kan göra allt men tillsammans är vi enormt starka.

Marlene Areskog
ledamot i förbundsstyrelsen